In vizită la Şcoala Generală “Pompiliu Marcea”

mai 24, 2010 | Publicat de Info

Din nou despre Italia…
în vizită la Şcoala Generală “Pompiliu Marcea”

În luna mai a anului trecut ne întorceam din Italia, acolo unde petrecuserăm 7 zile de neuitat. Când am ajuns în țară încă eram ușor nostalgici, cu gândul la ceea ce lăsasem în urmă: prietenii italieni, locurile deosebite pe care le vizitaserăm şi amintirea acelor zile. Și totuși aceasta ne confirma ceea ce inițial priveam cu scepticism: reușita proiectului “Alle originii del futuro”.

Acasă, atât profesorii cât și colegii s-au arătat foarte interesați de activitatea noastră din Italia, manifestându interes şi entuziasm atunci când am diseminat pentru întâia oară experinţa proiectului de înfrăţire cu liceul italian din oraşul Noci. Dar nu numai cei din jurul nostru au fost interesați de acest proiect. Ecourile din presa gorjeană au fost o mărturie în acest sens.

Și iată că într-un final, în data de 11 martie 2010, am fost invitați la Şcoala Generală “Pompiliu Marcea” din Targu-Jiu. Activitatea a fost inițiată de profesorul Vasile Sichitiu, cel care a fost alături de noi pe durata desfășurării proiectului, fiind şi profesor de italiană. Acesta a considerat oportună o astfel de activitate, pentru a familiariza cadrele didactice şi elevii de acolo cu noţiunea de “proiect bazat pe schimb de experiență”. În acest sens noi, elevii implicaţi în proiect eram cei mai în măsură să le relatăm “aventura” noastră din Italia.

Activitatea s-a desfășurat în prezenţa a mai bine de 150 de elevi, de la clasele a I-a până la clasele aVIII-a şi cadre didactice care, cu atenţie, au ascultat relatările noastre despre activitățiile desfășurate în timpul vizitei din Italia. Prezentarea noastră a fost cu atât mai explicită şi mai intersantă, cu cât fiecare expunere a avut la bază un suport electronic.

Am început cu o introducere în istoria orașului Noci, urmată de o ,,radiografie” a mediului din familiile italiene. Au urmat apoi: prezentarea orașului Alberobello, a Grotelor de la Castellana, a orașului Matera ş.a.m.d. S-a făcut o comparație între liceul nostru, Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” și Liceul Științific ,,Leonardo da Vinci’’ din Noci. În încheiere a fost prezentată ultima seară petrecută în Italia.

Ca de fiecare dată, activitatea a prilejuit și prezența presei, reporteri ai televiziunilor gorjene, cât și ai ziarelor din județ, realizând interviuri şi articole. Nu pot dezminți faptul că deși nu e prima oară când suntem în fața camerelor de filmat, emoțiile ne copleșesc de fiecare dată, poate şi din dorința de perfecționare.

Avem speranța că am reușit sa fim un model pentru școliile care doresc să adopte un astfel de proiect, cel mai important aspect fiind acela ca mesajul nostru să fi fost perceput. Cu obiectivitate putem afirma că noi, Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” suntem precursori ai proiectelor Comenius la nivel județean.

IUGA DENISA
clasa a a XI-a A

Tags: , , , , , , , , , ,

Publicat in: : Evenimente, Proiecte Comenius, Proiecte Europene, Proiecte si parteneriate